Бунтовниците и МОК се договорија: Промените минуваат мирно и без потреси

Претседателот на Боксерската федерација на Македонија, Примислав Димовски кој беше еден од иницијаторите за промени во Макеоднскиот олимписки комитет објави крај на препирките за превласт во најважата спортска институција во државата. Промената на Статутот е договорена и со тоа се усвоени најголемиот дел од барањата на иницијативата за промени. Димовски нагласи дека нема да има иницјативи за вонредно изборно собрание на МОК до Игрите во Токио следното лето.

„Имавме тешки преговори, неколку олимписки федерации, со помош на ИОК, завршја денеска во 4 наутро, се постигна консезус. Најголема придобивка е тоа што МОК и спортот нема да паднат во криза. Сите треба да бидеме среќни без разлика кои ќе бидат решенијата натаму. Со ова решенија сите страни треба да ги смират страстите бидејќи ке имаат глас, апелирам да се смират страстите. Да биде свечена седница бидејќи ќе бидат направени промени. Да нема непријателства, да дадеме шанса на дијалогот. Постеше опасност ова собраие да се сведе на бројки и раскол. Апелирам ова собрание да помине едносгласно. Се даде шанса на дијалогот. Многу помогна претставникот на ИОК“ – речи Димовски.

Димовски е избран за потпретседател на Олимпискиот комитет, заедно со Перо Антиќ.

Се вчитува...