Нема да има бокс на ЛОИ во Париз?

Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) ја зголеми можноста боксот да биде исклучен од Игрите во Париз во 2024 година, велејќи дека светската боксерска организација предводена од Русија покажала дека „нема вистински интерес за спортот или неговите спортисти“.

На Меѓународната боксерска асоцијација (ИБА) и беше одземено учеството во организирањето на боксерскиот турнир на игрите во Токио во 2020 година, а боксот не беше на почетната програма за Игрите во Лос Анџелес во 2028 година.

Квалификациите за боксерскиот турнир Париз 2024 ги организира ИОК, но тој рече дека загриженоста за ИБА значи дека ќе донесе дополнителни одлуки кои „можеби ќе треба да вклучи откажување на боксот за игрите во Париз 2024 година“.

„Неодамнешниот конгрес на ИБА уште еднаш покажа дека ИБА нема вистински интерес за спортот на боксот и боксерите, туку дека е заинтересирана само за сопствената моќ. Одлуките и дискусиите да ги оддалечат боксерите од олимписките квалификации и Олимписките игри не можат да се разбере поинаку“, велат од МОК.

Се вчитува...