Одличен успех на македонската кикбокс репрезентација на Европскиот куп во Белград: Трето генерално место за Македонија со освоени 50 медали (ФОТО)

Македонската кикбокс репрезентација изминатиов викенд настапи на ВАКО Европскиот кикбокс куп “Србија опен 2023” кој се одржа во Белград, Србија. На овој престижен кикбокс натпревар учествуваа 567 натпреварувачи од 116 клубови од 16 држави.

Нашата репрезентација беше составена од 68 натпреварувачи во 75 натпреварувачки влезови, тренери, судии и организациски тим од 16 македонски кикбок клубови членки на КМФМ. Во вкупниот пласман македонската репрезентација е третопласирана со освоени вкупно 50 медали – 9 златни, 9 сребрени и 32 бронзени медали.

Во склоп на овој куп се одржа и купот “KICK PLAY CHALLENGE PLAY COOL” за почетници и помлади кадети на кој учествуваа и пет наши натпреварувачи од три кикбокс клубови и на истиот нашите млади кикбокс почетници освоија три медали – една златна, една сребрена и една бронзена.

„Ова е уште еден успешно завршен европски кикбокс куп, на кој нашата репрезентација само ја потврди својата прогресија на успехот и сплотеноста на клубовите и тренерите. Продолжуваме и понатаму да ги остваруваме нашите цели и да атакуваме кон уште европски и светски титули и медали. Сакам да истакнам особена благодарност до сите натпреварувачи, тренери и до нашиот позадински тим за поддршка во организацијата и секако упатувам јавна благодарност до Агенцијата за млади и спорт на РМ, Македонскиот олимписки комитет и Државна видео лотарија за финансиската поддршка“ – ни изјави претседателот на КМФМ, Дејан Митровски – Урко, по завршувањето на Европскиот куп во Белград.

Резултати СРБИЈА ОПЕН 2023:
Златни медали:
1. Андреј Митков – PF OC M -42 kg
2. Анастасија Јанческа – KL J F -50kg
3. Јадранка Темелкова – KL J F-55 kg
4. Антонио Митрески – KL S M -84 kg
5. Марија Димовска – LK YJ F -54kg
6. Силвио Мировски – LK OJ M -67kg
7. Нелсон Узеир – LK OJ M -91kg
8. Филип Ѓорѓиевски – LK S M -91 kg
9. Јана Митева – KL OC F -46kg


Сребрени медали:
◦ 1. Дамјан Иваноски – PF CH M -24kg
◦ 2. Лука Змејковски – KL OC M +69kg
◦ 3. Антонио Ташков – KL J M -69 kg
◦ 4. Симона Спасовска -KL J F -60kg
◦ 5. Теа Петреска – KL J F -70 kg
◦ 6. Марија Лападатовиќ -KL S F -50 kg
◦ 7. Калин Бабовски – LK YJ M -54kg
◦ 8. Дејан Панов – LK S M -81kg
◦ 9. Исмаил Туркер – K1 YJ M -54kg


◦ Бронзени медали:
◦ 1. Дамјан Баракоски – PF CH M -30kg
◦ 2. Стефан Петрески – PF YC M -28kg
◦ 3. Фати Беџети – PF YC M -32 kg
◦ 4. Газменд Усеини – PF YC M -32 kg
◦ 5. Давид Атанасовски – PF OC M -47 kg
◦ 6. Павел Стојчевски -PF J M -63kg
◦ 7. Давид Атанасовски – LC OC M -47 kg
◦ 8. Павел Стојчевски -LC J M -63kg
◦ 9. Давид Стоименовски – LC S M -69 kg
◦ 10. Андреј Алексов – KL OC M -37kg
◦ 11. Давид Атанасовски – KL OC M -47 kg
◦ 12. Иван Кукуновски – KL OC M -63kg
◦ 13. Максим Димитриев – KL OC M -63kg
◦ 14. Алексеј Блажевски – KL S M +69kg
◦ 15. Лука Савовски – KL OC M +69kg
◦ 16. Ангелина Стојковска – KL OC F -60kg
◦ 17. Нина Колева – KL OC F +65kg
◦ 18. Максим Митровски – KL J M -74kg
◦ 19. Бојан Ристевски – KL J M -84kg
◦ 20. Матеј Рипилоски – KL J M -84kg
◦ 21. Виктор Ифтимов – KL J M -94kg
◦ 22. Сергеј Стојановски – KL J M -94kg
◦ 23. Андреј Блажевски – KL J M +94kg
◦ 24. Бену Шахин – KL J F -55kg
◦ 25. Леа Бошевска – KL S F -50kg
◦ 26. Кристина Спироска Бену Шахин – KL J F -65kg
◦ 27. Кристијан Софрониевски – KL S M -74kg
◦ 28. Бојан Јаневски – KL S M -84kg
◦ 29. Стефан Михајловски – KL S M +94kg
◦ 30. Дамјан Стојчевски – LK OJ M-60kg
◦ 31. Филип Талевски – LK OJ M-63,5kg
◦ 32. Милена Стојановска – K1 S F -65kg

Резултати “KICK PLAY CHALLENGE PLAY COOL”:
◦ 1. Мартина Јовановска – KL YC F -47 kg – златен медал
◦ 2. Антонија Тасева – KL YC F +47kg – сребрен медал
◦ 3. Адис Камберовски – Kl YC M +47kg – бронзен медал

Се вчитува...