Среќен роденден кошарко!

На денешен ден пред 129 години, Џејмс Нејсмит, канадски професор по физичко и инструктор во денешниот колеџ „Спрингфилд“ од Масачусетс, со цел да ги одржува своите ученици активни на дождлив ден, на парче хартија напишал седум правила и поставил корпа на ѕидот од салата, a останатото е историја…

Happy Birthday ?! Dr. James Naismith invented the game on December 21, 129 years ago ?

Posted by FIBA on Monday, December 21, 2020

Се вчитува...