Фудбалските клубови бараат даночни олеснувања од државата

Прволигашките фудбалски клубови од државава преку одборот во кој се обединети испратиле две клучни барања до Владата со кои очекуваат да им биде олесното функционирањето бидејќи како што велат претрпеа серизони удари поради кризата предизвикана од пандемијата на коронавирусот, дознава ЕКИПА.

Првото и есенцијално барање се однесува на данокот на дохот на фудбалерите и клубовите бараат во Владата во следните пет години овој данок на изненадува еден процент. Второто барање се однесува на висината на придонесите што клубовите ја плаќаат за играчите. Според барањето на Одборот, клубовите бараат придонесите да се пресметуваат на сума од две просечни палати во државата.

Од Одборот на клубови сметаат  дека нивните барања кореспондираат во најголем дел со барањата на Стопанските комори, со тоа што дејноста спорт, особено фудбалот, како специфична дејност би имала посебен третман пред Владата на Македонија и би била субвенционирана најмалку еднакво како и останатите дејности во приватниот сектор.

Се вчитува...