Кикбоксот вклучен како нов спорт на Европските игри 2023

Кикбоксот како спорт е вклучен на програмата за Европските спортски игри во 2023 година, информира претседателот на Кикбокс Маитаи федерацијата на Македонија м-р Дејан Митровски – Урко.

„Оваа 2021 година за среќа ќе ја запаметиме и по убави нешта за кикбоксот и спортот воопшто. По целосното признавање на кикбоксот и маитаито како олимиски спортови, годинава се закитуваме со уште една долгогодишна заложба и прием на кикбоксот како дел од спортската програма на Европските спортски игри 2023 година“ – истакнува Митровски.

Информацијата од Светската и Европската кикбокс федерација ви ја пренесуваме во целост:

Европскиот олимписки комитет (ЕОК) најавува вклучување на кикбокс и фудбал на песок во спортската програма на Европските игри во Краков-Малополска 2023 година. Кик-боксот под управа на WAKO (Светската асоцијација на кикбокс организации), кој неодамна доби целосен олимписки статус, е возбудлив, модерен, контактен спорт што е веќе дел од Азиските игри, Африканските игри, Светските игри и Борбените игри, така што неговото вклучување во Европските игри беше природен следен чекор.

Светската асоцијација на кикбокс организации (WAKO) забележува значителен раст во текот на изминатата деценија и на Европските игри во Полска ќе видиме 128 спортисти кои ќе се натпреваруваат за медали во дисциплини во ринг (Full Contact) и на татами (Point Fighting and Light Contact). “Воодушевен сум од вклучувањето на кикбоксот во официјалната програма на Европските игри 2023 година. Сакам да изразам искрена благодарност до ЕОК и локалните организациски комитети кои го овозможија нашето вклучување. На овој начин се продолжува нашата визија да ги прикажеме најдобрите спортисти во Европа и да ги споделиме позитивните и материјалните вредности кои нашиот спорт ги внесува во животот на луѓето и пошироката заедница што ги опкружува “, изјави претседателот на WAKO, Рој Бејкер (Ирска).

Претседателот на ЕОК Спирос Капралос (Грција) изрази задоволство заради вклучувањето  на овој спорт за 2023 година. „Фудбалот на песок веќе постигна успех на нашите игри и неговата атмосфера која наликува на забава најверојатно повторно ќе му даде статус на спорт кој секој мора да го гледа во Полска. Кај кикбоксот, тие имаат јасна визија за развојот на нивниот спорт и создаваат можности за своите врвни спортисти на глобално ниво. Возбудени сме што ќе ги видиме на нашите игри и со нетрпение очекуваме да се прикаже уште еден модерен и возбудлив спорт на континентално ниво“.

Претседателот на Координативната комисија на Европските игри Хасан Арат (Турција) ги пофали сите кои се инволвирани во носењето на двата спорта во Краков-Малополска. „Ние разговаравме со претставниците на двата спортови неколку месеци и сите страни се многу задоволни што можеме официјално да го потврдиме нивното учество на Игрите во 2023 година. Ние навистина градиме интересна и разновидна спортска програма за која сме уверени дека ќе биде популарна низ целиот континент“.

Потпретседателот на WAKO и вршител на должност Претседател на WAKO Europe, Иштван Кирали (Унгарија) го изрази своето задоволство по завршувањето на преговорите со ЕОК: „Возбудени сме што работиме со ЕОК и со локалните комитети за организација  во насока кон заедничка одржлива визија, прикажувајќи ги нашите најдобри спортисти во Европскиот спорт. Да се биде дел од претстојните Европски игри 2023 е извонредна можност за нашите спортисти во дисциплини: Point Fighting, Full Contact и Light Contact “. “Европските игри се најголемиот континентален мулти-спортски настан за елитни спортисти и се одржуваат на секои четири години. Фудбалот на песок и кикбоксот се приклучуваат на спортовите: кошарка 3 × 3, стрелаштво, бадминтон, ракомет на песок, бокс, кану, возење велосипед, карате, модерен петобој, маитаи, падал, стрелање, скијачки скокови, спортско качување, таеквондо, ексбол и триатлон, како спортови на програмата за 2023 година.

Се вчитува...