Модел на ефикасност: Пет мотори на Astra со под 100 г. CO2

Со одлична аеродинамика, со новите мотори и нови менувачи, Astra е пример за ефикасност и ниски емисии. Споредено со претходникот, емисиите на СО2 се намалуваат за 21 отсто. Новата Astra е најефикасна досега, што ја става на врвот на компактната класа.

На својата светска премиера сегашната Astra отвори нова ера и беше избрана за „Европски автомобил на годината во 2016“. Astra постави нови стандарди, со својот лесен дизајн (200 килограми полесен од претходниот модел) и врвните технологии превземени од повисоките класи на возила. Opel продолжува да ја спроведува оваа стратегија со нова генерација на високо ефикасни бензински и дизел мотори кои веќе го исполнуваат идниот стандард за емисија на Euro 6d. Пет од седумте погони агрегати што ги нудат дури и се под магичната бариера од 100 грама на еден извозен километар. Новата Astra е исто така лидер во аеродинамиката. Со 0.26 Cd, моделот со пет врати, како и Sport Tourer припаѓаат на автомобилите со најнизок коефициент на отпор на воздухот во својата класа. Новата Astra затоа е еден од најпознатите аеродинамични компактни автомобили на пазарот. Спортската шасија на Astra е исто така дополнително развиена. Новите амортизери ја зголемуваат удобноста. Опционалната динамична шасија има поцврсти амортизери, подиректно управување и Watts линк на задната оска.

Шампиони за ефикасност: до 21 отсто помала емисија на СО2

Новите турбо бензински и дизелски мотори, кои се исто толку економични колку и што се енергични, се пред се одговорни за ефикасност за пример. Ултра модерните трицилиндрични бензински и дизел мотори на Astra обезбедуваат енергични перформанси при возењето и гарантираат врвна удобност при возењето со минимална бучава. Контра-ротирачката рамнотежа на вратилото во блокот на трицилиндричните мотори ги неутрализира вибрациите. Основните погонски агрегати веќе имаат шестстепен мануелен менувач како стандард. Новиот непрекинат автоматски менувач и деветстепен автоматски менувач кој „лесно менува“ исто така придонесуваат за помала потрошувачка и голема удобност. Стоп/старт системот за заштеда на гориво е стандарден за сите погонски агрегати Компактните, трицилиндрични турбо бензински единици се сите опремени со бензински филтер за честички (GPF) – достапни кај 1,2 и 1,4-литарските мотори. Со излезна моќност што се протега од 81kW (110 КС) до 107kW (145 КС) и максимален вртежен момент од 195 до 236 њутон метри, тие постигнуваат одличен баланс помеѓу перформансите и ефикасноста (потрошувачка на гориво NEDC: урбана 6,4-5,2 л/100 км, екстра-урбана 4,2-3,8 л/100 км, комбинирано 5-4,3 л/100 км, 116-99 г/км CO2; WLTP комбинирано: 6,2-5,2, 142-119 г/км CO2; прелиминарни бројки). Новaта Astra 1.2 Direct Injection Turbo е комбинирана со шестстепен мануелен менувач додека Astra 1.4 Direct Injection Turbo е достапна со беспрекорен автоматски менувач. Интеграцијата на колекторот за издувна вода што се лади, со водата во главата на цилиндерот придонесува за брзо загревање на моторот, што ги намалува емисиите по ладно стартување. Сите бензински мотори имаат променлив тајминг на вентилот и се до шест килограми полесни од претходните три цилиндрични агрегати. Бензинскиот 1.2 Turbo бензински мотор со 96kW (130 КС) емитува околу 21 отсто помалку CO2 споредено со  претходниот модел. Типично за Opel е одличниот привремен одзив при притисок на педалата за гас на бензинските мотори – на 1.500 врт / мин, 90% од максималниот вртежен момент е веќе достапен во рок од 1,5 секунди од притисокот на гаста.

 

Petrol engines 1.2 1.2 1.2 1.4
Power (kW/hp) @ rpm 81/110 @ 4,500 96/130 @ 5,500 107/145 @ 5,500 107/145 @ 5,000-6,000
Torque (Nm @ rpm) 195 @ 2,000-3,500 225 @ 2,000-3,500 225 @ 2,000-3,500 236 @ 1,500-3,500
Emissions Euro 6d Euro 6d Euro 6d Euro 6d
Transmission 6-speed manual 6-speed manual 6-speed manual 7-speed CVT
Preliminary NEDC1 fuel consumption (l/100 km)
–       Urban

–       Extra-urban

–       Combined
– CO2 g/km

5.6-5.3

4.0-3.8

4.4-4.3

105-99

5.5-5.2

4.0-3.8

4.4-4.3

104-99

5.5-5.2

4.0-3.8

4.4-4.3

105-99

6.4-6.3

4.2-4.0

5.0-4.9

116-112

Preliminary WLTP2 fuel consumption combined
–       l/100km

–       CO2 g/km

5.6-5.2

128-119

5.6-5.2

128-119

5.6-5.2

128-119

6.2-5.8

142-133

 

Висока ефикасност: помалку од 100 г/км CO2 од новата Astra турбо-дизел

 Новите дизелски 1.5 мотори на Astra ги имаат истите позитивни карактеристики. Моторите со лесна легура со намалено триење се карактеризираат со рамнотежно вратило и турбополначи со варијабилна геометрија. Заедничкиот систем за вбризгување на гориво работи до 2.000 бари. Високо-технолошките трицилиндрични единици нудат од 77kW (105 КС) до 90kW (122 КС) и во зависност од моќноста од 260 до 300Nm максимален вртежен момент (потрошувачка на гориво NEDC1: урбана 6.0-4.3 л/100 км, екстра-урбано 4,0-3,2 л/100 км, комбинирано 4,7-3,6 л/100 км, 125-94 г/км CO2; WLTP2 комбинирано: 5,6-4,4; 147-117 г/км CO2; прелиминарни бројки).

Оптималниот издувен посттретман на Astra 1.5 дизел се испорачува од најсовремениот систем за намалување на емисиите што се состои од пасивен оксидациски катализатор, AdBlue инјектор, SCR катализатор и дизелски филтер за честички (DPF).

 

Diesel engines 1.5D 1.5D 1.5D
Power (kW/hp) @ rpm 77/105 @ 3,250 90/122 @ 3,500 90/122 @ 3,500
Torque (Nm @ rpm) 260 @ 1,500-2,500 300 @ 1,750-2,500 285 @ 1,500-2,750
Emissions Euro 6d Euro 6d Euro 6d
Transmission 6-speed manual 6-speed manual 9-speed automatic
Preliminary NEDC1 fuel consumption (l/100 km)
–       Urban

–       Extra-urban

–       Combined
–      CO2 g/km

4.5-4.3

3.4-3.2

3.8-3.6

100-94

4.5-4.3

3.4-3.2

3.8-3.6

100-94

6.0-5.7

4.0-3.9

4.7-4.6

125-120

Preliminary WLTP2 fuel consumption combined
–       l/100 km

–       CO2 g/km

4.8-4.4

126-117

4.8-4.5

127-119

5.6-5.2

147-138

 

Шампиони за аеродинамика: Нова Astra на исто ниво со Calibra

Покрај ефикасните погонски агрегати, новата Astra поставува стандарди за аеродинамична ефикасност. Отпорот на воздухот исто така, има големо влијание врз потрошувачката на гориво и затоа е клучен за намалување на емисијата на CO2. Со коефициент на отпорот на воздухот од 0,26 за хечбек верзијата, како и со краванскиот Sport Tourer, моделот Astra им се придружува на легендарните Opel Calibra и на Insigrnia како најaеродинамичните автомобили што досега ги прави германскиот производител на автомобили. Кралот на аеродинамиката 30 години, со 0.26 Cd, моделот Calibra не гo крие своjoт таленти за справување со воздухот. Новиот коефициент на отпор на воздухот кај Astra кој е подеднакво низок е постигнат со оптимизирање на деталите кои се помалку очигледни со голо око, во воздушниот тунел на универзитетот Штутгарт, управуван од Истражувачкиот институт за автомобилски инженеринг и мотори за возила.

Активен отвор на целиот преден дел: термички и аеродинамични придобивки

Автомобилот произведува 40 до 50 проценти од вкупниот аеродинамичен отпор на воздухот во и околу подвозјето, тркалата и лаковите на тркалата. Затоа, инженерите на Opel насочија голем дел од своето внимание на овие области. Тие, исто така, формираа специјална крос-функционална работна група за развој на нов активен отвор на предниот дел.

Новата активна бленда за целиот преден дел на Astra ја подобрува ефикасноста на горивото со затворање на врвот, како и на дното на решетката. Со комбинирање на термички, електрични и аеродинамички примени, интелигентните контролни стратегии за отворање и затворање на горниот и долниот дел на решетката – дури и независно едни од други – можат да овозможат високоефикасно возење под различни услови во реалниот живот. На пример, намалувањето на отпорт на воздухот од десет проценти резултира во намалување на потрошувачката на гориво од околу два проценти во Новиот европски циклус на возење (NEDC), или до пет проценти кога возите со 130 км на час.

Намалувањето на отпорот на воздухот постигнат преку целосна активна бленда самостојно ги намалува емисиите на CO2 на новата Astra до 2,0 г/ км.

Затворачот на предниот дел на лицето на возилото исто така, дава топлински предности со тоа што го одложува ладењето по исклучувањето на моторот, или со забрзување на загревањето на моторот по ладниот старт, што особено во зима обезбедува значителни придобивки во потрошувачката на гориво и удобноста на греењето во кабината.

И покрај очигледната едноставност и логика на решението, целосниот активен затворач претставува значаен предизвик за дизајнерите и инженерите: тие треба да земат предвид бројни фактори, вклучувајќи не само изглед, вградување и заштита на пешаците, туку истепен на безбедност, мотор и типови на пренос, нивно соодветно термичко управување и, се разбира, барањата за ладење.

 Повеќе од само убаво лице: оптимизирање на протокот на воздухот во подвозјето

Подобрувањата на протокот на воздух во подвозјето вклучуваат поклопец под моторот и менувачот, панели на предниот дел на подот, зголемен оклоп на топлинска обвивка за резервоар за гориво што се удвојуваа, како дефлектор на воздух, висината на возењето се спушти до 10 мм, во зависност од варијантата на моделот, и аеродинамички контролни краци на задниот дел.

Севкупно, аеродинамичката оптимизација на новата Astra заштедува 4,5 г. CO2 на километар во  WLTP циклусот. Во контекст на сè построгите стандарди на СО2, ова е исклучително важна заштеда: од 2021 година, во Европската унија ќе се таргетира просечна емисија на CO2 од 95 грама СО2 на километар за новте возила.

Комерцијален текст

 

Се вчитува...