Обединетите на прес-конференција: Собранието на ФФМ да се одложи за еден месец!

Обединетите за фудбалот предводени од Драган Томовски и Мирсад Јонуз, заедно и со претставници од три општински сојузи, ОФС Тетово, ОФС Битола и ОФС Штип, на два дена пред Собранието на ФФМ одржаа прес-конференција на која потенцираа дека престојното Собрание нема да биде легитимно без делегатите од ОФС Тетово.

Како што е познато, Јонуз беше кандидиран од ОФС Тетово за претседател на ФФМ, но поради нерегуларности на општинското собрание тоа не беше признаено од Фудбалската федерација. Јонуз обвини и дека фудбалот се води со однапред договорени шеми за титули. Наводно, веќе и била ветена титула на Шкендија а на Брегалница и Победа загарантиран опстанок.

„Демократско право на секој човек е да биде кандидиран и да го кандидираат. На 18. февруари има Изборно собрание на ФФМ. Не е можно да се одржат 26 собранија на ОФС кои ќе имаат можност да анализираат. Не сме собрани овде за да рушиме затоа што во македонскиот фудбал се е срушено. Имаше голема желба од многу луѓе да бидам кандидиран, бев избран на легитимен начин а потоа беше експресно поништено собранието во Тетово. Вистинска штета е еден таков регион со толку многу фудбалски луѓе да биде избришан. Олицетворение на работата на ФФМ е А репрезентација… Не дека се фалам ама во мое време репрезентацијата беше околу 70. место а сега е 165. место на ФИФА листата. Се создадоа и тензии, има ветување дека Шкендија ќе биде шампион, дека Брегалница и Победа ќе се изборат за опстанок, и уште што ли не. Така не се работи во фудбалот. Може да кажам дека ние ќе се бориме за промени во ФФМ, ако не сега тогаш за шест месеци“ – истакна поранешниот македонски селектор Мирсад Јонуз, дополнувајќи дека поднел постапка до Управниот суд за одредување времена мерка за неодржување на Собранието на ФФМ.

„Има постапка пред Управен суд да не се одржи Собранието на ФФМ и да се издаде времена мерка за неодржување. Бараме да се одложи собранието на ФФМ за еден месец, за да може се да биде регуларно и законски“.
IMG_6645
Абдиу од ОФС Тетово потенцираше дека престојното Собрание на ФФМ без делегати од ОФС Тетово нема да биде легитимно…
„Може да кажам дека се беше регуларно со одржаното Собрание на ОФС Тетово. Комуникацијата со ФФМ ни беше на ниво до еден ден пред да се одржи Собранието. За Собранието ФФМ беше комплетно известена на време за да има свој претставник. Од вкупно 42 делегати беа присутни 24 делегати, што дава кворум за работа а имаше и делегати од Ренова, Шкендија и Тетекс што дава дополнителна тежина. Собранието на ФФМ во сабота без ОФС Тетово ќе биде нелегитимно“ – рече Абдиу.
И Драган Томовски потенцираше дека Собранието на ФФМ ќе биде со бројни нелегитимности, поради што мора да биде одложено.
„Дури 26 делегати на ова Собрание ќе бидат нелегитимни. Како делегат од ОФС Кисела Вода е Бранко Зафировски, вујко на претседателот Илчо Ѓорѓиоски. Има прекршување на Статутот на ФФМ и на многу негови акти“ – рече Томовски.

Се вчитува...