Пинтуро во војна со ФИС: Правите од нас шоу, среќата не треба да е фактор

Паралел-велеслаломот кој се одржа во францускиот Шамони, а е дел од Алпскиот светски скијачки куп предивика бурни реакции кај најдобрите скијачи во светот. Победник беше Швајцарецот Лоик Мелард. Реакциите доаѓаат поради тоа што патеките на овој втор паралел-велслалом не беа еднакви. Најжестока реакција имаше Алекси Пинтуро, а доби поддршка од Ивица Костелиќ.

„Се чувствувам измамено. Искористени сме за шоу, ова не е спорт. Од кога среќата е поважна од издането кое ќе го прикажеш. Најважното што ме интересира е кога ФИС ќе почне да ги зема предвид забелешките од скијачите“ – стои во објавата на Пинтуро на која Костелиќ реагираше со „Алекси, ја имаш мојата поддршка за ова“.

 

 

View this post on Instagram

 

Aujourd’hui j’ai la rage, l’impression de me faire berner… nous les athlètes pris pour des pions d’un spectacle et non acteur d’un sport! Depuis quand en sport la chance prend le dessus sur la performance? Et la dangerosité du format on en parle ? Mais surtout @fisalpine quand est-ce que la parole des athlètes sera-t-elle prise en compte ? #PGS #FisAlpine Today I feel like being fooled … we (athletes) taken for pawns of a show and not actor of a sport! Since when in sport luck is more important than performance? And how dangerous is the format? But above all @fisalpine when will the word of the athletes be taken into account? #PGS #FisAlpine

A post shared by 𝔸𝕝𝕖𝕩𝕚𝕤 ℙ𝕀ℕ𝕋𝕌ℝ𝔸𝕌𝕃𝕋 (@alexispinturault) on

Се вчитува...