Претставен факелот за ЛОИ во Токио (видео)

Организаторите на Летните олимписки игри во Токио 2020 година, го претставија олимпискиот факел, која на врвот има облик на „сакура“ што на јапонски значи цвет од цреша. Висината на факелот изнесува 71 сантиметар, а тежок е 1,2 килограми.

Розевиот факел кој е позлатен е изработен од алуминиумски остатоци од конструкциите на привремената населба која беше изградена по повод страшниот земјотрес кој ја погоди југоисточна Јапонија во март 2011.

„Инспирација ми беа цртежите на расцветани цреши на децата од регионот кој беше погоден од земјотресот“, изјави авторот на факелот Токујин Јошиока. 

Олимпискиот пламен во Токио ќе пристигне од Грција за точно една година. Службеното заминување на пат низ Јапонија кој ќе трае 121 ден, е предвиден за 26 март, од Фукушима. Олимписките игри во Токио ќе започнат на 24 јули и ќе траат до 9 август 2020 година.

 

 

Се вчитува...