Судот во Загреб одби да и испорача на Грција навивач на Динамо

Жупанискиот суд во Загреб одби да и испорача на Грција навивач на фудбалскиот клуб Динамо Загреб, кого грчкото правосудство го бара поради нередите во Атина во кои во август беше убиен навивач на АЕК.

Станува збор за незаконска одлука, а во наредните денови се очекува постапка за случајот со уште неколку членови на навивачката група„Бед блу бојс“, кои ги бара Грција.

Во октомври, судот во Загреб ја врати европската потерница поради додатокот, а адвокатот Карло Блажан рече дека додатокот што Грција го испрати до Хрватска „нема доволно елементи за да се заклучи дека на хрватските граѓани во Грција ќе им бидат гарантирани основните човекови права. “

Подоцнежните наредби беа одлучени и од окружните судови во Велика Горица и Сисак, но во моментов не е донесена одлука за екстрадиција на ниту еден од вкупно 11. навивачи на Динамо кои ги бара Грција поради нередите.

Хрватската полиција врз основа на европска потерница во септември уапси неколку навивачи на фудбалскиот клуб Динамо Загреб.

Се вчитува...