Буџетот за ЛОИ во Париз зголемен за 10 отсто

Организацискиот одбор на Олимписките и Параолимписките игри во Париз 2024 година усвои буџет зголемен за 10 отсто, на 4,380 милијарди евра, главно поради инфлацијата и трошоците.

Меѓу 2018 и 2022 година, буџетот беше зголемен за 600 милиони евра и од 3,8 милијарди евра во 2018 година, прво скокна на 3,9 милијарди во 2020 година, потоа на 3,980 милијарди на крајот на минатата година и сега на 4,380 милијарди.

За време на кандидатурата за домаќин на Олимписките и Параолимписките игри во 2024 година, буџетот беше проценет на 3,3 милијарди евра. Инфлацијата го зголеми буџетот за 195 милиони евра, со 120 милиони за годинава и 75 милиони планирани за 2023 и 2024 година.

Буџетот се базира на три извори на приватен приход: купување билети, спонзори и придонесот на Меѓународниот олимписки комитет (ИОК). Државите и заедниците досега дадоа 100 милиони евра само за Параолимписките игри.

Заштедите беа постигнати со помош на МОК, кој се согласи да ги сведе спецификациите на високи стандарди. Тие влијаат на сите сектори, од угостителството до последователното преземање на местата за обука. Олимпиското село ќе биде отворено четири дена подоцна од планираното.

Се вчитува...