Франција и Солт Лејк Сити ќе бидат домаќините на ЗОИ во 2030 и 2034 година

Кандидатурите на француските Алпи за Зимските олимписки игри 2030 и Солт Лејк Сити за Олимписките игри во 2034 година останаа единствени во понатамошните преговори со Меѓународниот олимписки комитет, па тие се „очекуваните домаќини“ на Игрите, објави ИОК.

Франција, која ќе биде домаќин на Летните олимписки игри следната година во Париз, последен пат беше домаќин на Зимските игри во 1992 година во Албервил, а Солт Лејк беше домаќин на Зимските игри во 2002 година.

Градот Јута првично сакаше да конкурира за Игрите во 2030 година, но се откажа од плановите бидејќи беше премногу блиску до Летните игри 2028 во Лос Анџелес.

Швајцарија и Шведска, исто така, изразија интерес за организација на Игрите во 2030 година. Швајцарија, неуспешниот кандидат за двете изданија кои официјално ќе бидат доделени следната година, влегува во „привилегиран дијалог“ за Олимпијадата во 2038 година.

Конечната одлука за домаќините ќе биде донесена во јули 2024 година во Париз, а тоа би можело да бара промена на Олимписката повелба бидејќи во моментов не дозволува издание на Игрите да и се додели на земјата домаќин на сесијата на ИОК.

Се вчитува...