Каде е човечноста? Одбиле да оперираат повреден хокеар поради тоа што е Русин

Спортскиот директор на хокеарскиот клуб Салават, Ринат Баширов тврди дека Финците одбиле да оперираат еден мал спортист, затоа што бил Русин. Хокеарите на рускиот тим и порано правеле операции во Финска и се лекувале, а клиниката наводно поради агресијата врз Украина се решиле да на пружаат повеќе услуги на државјани на Русија.

За Салават играа и четири хокеари од Финска, но го напуштија тимот откако почна агресијата врз Украина.

„Со години работиме со Финците и можеби посветуваме премногу внимание. Можам да кажам дека планиравме операција на еден наш јуниор, но не повикаа и ни рекоа дека на граѓаните на Русија повеќе не пружаат услуги. Тоа е политичка одлука“, рече Баширов.

„Да не примаат да тренира таму и да разбереме, но да не сакаат да го лекуваат? Тоа не е човечност“, рече поранешниот руски хокеар Максим Сушински.

Се вчитува...