Париз влегува во евролигашкото семејство

Евролигата продолжува според претходно воспоставените планови за проширување во некои градови кои не беа познати како кошаркарски центри. Минатиот четврток на 19. јануари, се одржа НБА лигата во Париз, кога Детроит и Чикаго играа во „Акор Арена“ (поранешна Берси).

Маршал Гликман ја допре темата Лондон и Париз и го најави нивниот влез во Евролигата, а тоа го најави претседателот на клубот од главниот град на Франција, Матијас Приез. Тие ќе играат во „Арена Ла Шапел“ на периферијата на Париз, а во салата ќе влезат некаде во 2023 година.

„Нашата нова арена ќе може да прими од 8.000 до 8.500 луѓе. Ние сме блиску до 10.000 гледачи, а за големи натпревари секогаш можеме да играме натпревари во „Акор Арена“, со тоа што ќе биде максимум пет пати годишно. Доколку се прошири Евролигата, тоа ќе биде можност за нас. Секако дека ќе треба да го зголемиме буџетот, да создадеме нов економски модел и да најдеме партнери, но тоа е во интерес на сите. Секогаш сме подготвени, постојано се прилагодуваме“, изјави Пријез.

Се вчитува...