Асефа од Етиопија со нов светски рекорд во маратон

Тигист Асефа од Етиопија, постави нов светски рекорд на маротонската трка во Берлин. 29-годишната атлетичарка патеката ја мина за 2 часа 11 минути и 53 секунди.

Претходниот рекорд беше на Бригид Косгеи од Етиопија, која во Чикаго 2019 година истрча за време од 2 часа, 14 минути и 4 секунди.

Инаку за Асефа ова беше втора победа на берлинскиот маратон. Таа славеше победа и во ланското издание.

Се вчитува...