Над 70.000 денари донирани за кампањата „Засади Воздух“ на Skopje Run

Околу 2.000 тркачи излегоа на бул. Илинден во Скопје на Skopje Run 10K. На трката се срушија три рекорди и тоа државниот рекорд на 10 километри улична трка во машка категорија, државниот рекорд на 10 километри улична трка во женска категорија и рекордниот број на пријавени на Skopje Run 10К, докажувајќи дека здравјето и спортскиот начин на живеење се значајна цел во нашето општество.

Тоа не беа единствените пораки и голем број на луѓе ја покажаа својата хуманост вклучувајќи се и донирајќи за #ЗасадиВоздух. За кампањата беа собрани точно 76.440 денари. Со тие средства беа набавени 126 садници од повеќе видови и се пренесе дека свесноста за нашата екологија е голема и голем број на луѓе се грижат за подобра животна средина.

„Апсолутно среќни и горди на секој еден од Вас кој преку купување маичка од трката или независно од тоа, во кутиите за донација даде свој придонес за нашата мини акција за собирање средства за купување дрвца за пошумување. Иако е само мал чекор од наша и Ваша страна, секое дрвце се брои. Ова најдобро го знаат тркачите и атлетичарите кои тренираат секојдневно надвор, на отворено, без оглед на условите“, рекоа од тимот на Skopje Run 10K, Сојуз на спортови на Скопје, и со многу емоција ја пренесоа својата благодарност кон сите кои помогнаа.

Се вчитува...